Loading...

Dalang Wayang Golek Asep Sunandar Sunarya: Lair Tanpa Asma, ‘Tindak’ Kanthi Asma Gedhe

Ngomong babagan wayang golek ora bisa dipisahkan saka Asep Sunandar Sunarya. Kanthi asma gedhe kang diduweni, sapa sing nyana manawa maestro pagelaran wayang golek kang lair ing Bandung, 3 September 1955 iku, sejatine ora diwenehi asma wiwit lair. Banjur kepiye crita sing ana ing sangarepe asmane, minangka Asep Sunandar Sunarya? Ing ngisor iki cerita salengkape.

Nalika ngandung 7 wulan, ibune Asep ngimpi supaya ora menehi asma anake. Bener wae, bocah kang lair lanang iku ora diwenehi jeneng. Bayi kui banjur diopeni dening ibune cilik (bulike) wiwit umur 15 wulan. Kuwatir dheweke bakal bingung yen bocah ora duwe asma, bulike menehi asma Sukana, yaiku akronim ing basa Sundha, sing ateges "sakarepe". Kaya umum ing masyarakat Sunda, anak lanang asring kaceluk Asep, mula diarani Asep Sukana.

Wiwit isih bocah, Asep Sukana wis nedahake semangat ing jagad wayang. Darah seni pancen mili ing awake Asep wiwit lair. Iki ora liya, amarga ramane, Abah Sunarya sing uga dadi dhalang nalika semana.

Sawijining dina, dheweke pentas ana ing panggung ing Laragung nalika awan lan ing wayah wengi, bapake dhewe. Nalika semana Abah Sunarya ngendhika: "Ngewa ngaran Sukana, ganti ku Sunandar!". Wiwit iku, saknalika Asep Sukana ngganti asma dadi Asep Sunandar. Jeneng bapake, Sunarya ana ing mburi, saengga asma lengkap dadi Asep Sunandar Sunarya.

Sanajan dheweke duweni getih seni saka ramane, nanging kariere ora sak naliko lancar. Kritik pedhes asring katampa saka ngendi wae, kelebu saka ramane dhewe. Nanging, Asep kang iseh anom nalika semana ora duwe rasa ciut nyali lan ora patah semangat. Kritik kasebut digunakake minangka pecut kanggo entuk prestasu sing luwih apik. Usahae ora sia-sia, alon-alon nanging mesthi, kariere terus munggah.

Sajrone wektu minangka dhalang, Asep Sunandar Sunarya sukses ngunggahake derajat seni seni wayang golek, kang sadurunge dikiwaake kalangan utawa pihak tertentu, dadi kesenian kang berkelas. Maneka warna upaya sing digawe kanggo nggawe munggahe derajat wayang golek kayata, nggawe boneka Cepot khas bisa manggut-manggut, banjur Buta muntah mi, Arjuna sing nggawa alat panah, lan Bima sing nggawa gadha. Sandhangan sing dienggo wayang uga katon mewah.

Penghargaan kang ditampa sajroning dadi dhalang wayang golek teko saka Nuswantara lan mancanegara. Sawetara penghargaan domestik (Nuswantara) ing dipikolehi kalebu Dalang Pinilih I ing tataran Jawa Barat ing taun 1982 lan 1985. Banjur, dilantik dadi Dalang Juara UMUM tingkat Jawa Barat ing Binojakrama Padalangan ing Subang. Piyambake uga pikantuk penghargaan adiluhung, sing berhasil nggawa Bokor Kencana minangka simbol supremasi ing padalangan Sunda Jawa Barat.

Dheweke uga dadi duta seni Indonesia ing Amerika Serikat ing taun 1986 lan ing taun 1993, dheweke didapuk dening De La Marionnette International Institute ing Charleville, Prancis, minangka dosen luar biasa sajrone rong wulan. Gelar profesor dening komunitas akademisi Prancis ugo diwenehake.

Dheweke uga duwe kesempatan kanggo nganakake pertunjukan ing luar negeri wiwit taun 1994, kayata ing Inggris, Walanda Swiss, Prancis, lan Belgia. Resep ana ing walike prestasi kang akeh iku, yaiku miturut perkembangan zaman.  Kanthi akeh prestasi kasebut, dhalang, sing nate dikontrak dening stasiun televisi swasta kanthi program khusus sing judhulé Asep Show iku, tetep tampil sederhana.

Sarong minangka sandhangan sing ora nate ditinggal. Piyambake kapundhut dening Gusti wektu  kanthi ninggalake asma agung minangka maestro dhalang wayang golek. Sanajan ragane wis ilang, jeneng gedhe Asep Sunandar Sunarya bakal tetep urip ing ati para pro sutresna wayang golek khususe lan ing jagad seni wayang umum.

Kami Ingin Melepas Beberapa Barang Antik Koleksi Keluarga, Harga Mulai Dari Rp400.000

Barang antik (berasal dari bahasa Latin: antiquus), adalah sebuah istilah yang menunjuk kepada benda-benda yang sudah berusia tua, mulai dari perabotan, barang elektronik, instrumen musik, hingga karya seni. Selengkapnya...

Cara Melanjutkan Bisnis Kuliner Yang Berasal Dari Warisan Keluarga

Warisan berasal dari bahasa Arab Al-miirats, bentuk masdar dari kata waritsa- yaritsu- irtsan- miiraatsan. Maknanya ialah ‘berpindahnya sesuatu dari seseorang kepada orang lain’, atau dari suatu kaum kepada kaum lain. Dengan kata lain, warisan adalah harta peninggalan yang ditinggalkan pewaris kepada ahli waris, apapun bentuknya baik itu harta, nama baik, termasuk juga bisnis kuliner yang dijalankan oleh keluarga.

Ceritane Didik Nini Thowok Golek Duit Dadi Penari Kondang lan Jajah Milangkori

Lair 15 November 1954, Didik Nini Thowok, penari kondang lan jajah milangkori iku asline saka Temanggung, Jawa Tengah. Asma asline, yaiku Kwee Tjoen Lian. Katon soko asmane manawa Didik Nini Thowok asline nduweni getih Tionghoa. Ramane ora liyo peranakan Tionghoa kang ‘kedampar’ ing Temanggung, yaiku Kwee Yoe Tiang. Amarga Didi cilik kerep loro-loronen, ramane mulo ngganti asmane soko Kwee Tjoen Lian dadi Kwee Tjoen An. Dene biyunge asli Jawa, yaiku Suminah kang asli saka Desa Citayem, Cilacap. .Baca Selengkapnya...

Get to know the Mangkunegaran Dynasty and its Founder, Pangeran Sambernyawa

Pangeran Sambernyawa was known as Raden Mas Said since he was born and he was so famous with his struggle to fight Dutch. Then, he was known as Pangeran Sambernyawa in the dynasty of Mangkunegaran. He was born in Keraton Kartosuro in 1725 and he was son of Pangeran Arya Mangkunegaran and the grandson of Paku Buwono I. However, he was different from other kings in general who was surrounded by wealth and luxury.